Wouter Vanloot (Vooruit Plus) vroeg in een toegevoegd punt aan het gemeentebestuur op de kar te springen van het project: een gezonde start voor elk kind op school dat door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd. Na een stevige discussie en een hoofdelijke stemming – hoogst uitzonderlijk binnen de gemeenteraad – werd het voorstel afgewezen.
Op initiatief van de Vlaamse Regering werd een project opgestart rond gezonde voeding op school. Vlaanderen investeert in 2025 tot 23 miljoen euro en vanaf 2026 jaarlijks zelfs 70 miljoen euro. Dat komt neer op ongeveer 170 euro per kind per jaar. Om het voorstel af te stemmen op de realiteit in Lochristi, contacteerde Vanloot alle basisscholen. “Meer dan de helft nam actief deel aan de bevraging, en hun boodschap is glashelder: onze scholen vragen om deze middelen, ondersteuning en vertrouwen. En ze vragen een duidelijk aanspreekpunt bij de gemeente. Dat kunnen en moeten we hen bieden”.
Vooruit Plus maakte ook een berekening van de kostprijs. Voor de 3.292 leerlingen in Lochristi betekent dat een totaalbudget van ruim 560.000 euro, waarvan 57% gedragen wordt door Vlaanderen. De bijdrage voor Lochristi bedraag 73 euro per kind per jaar, wat neerkomt op goed 240.000 euro. “Dit is geen kost, het is een investering. Een investering in de gezondheid, het welzijn en de kansen van elk kind in Lochristi”, vond Vanloot.

“Het is een interessant en ernstig thema dat nu actueel is gemaakt binnen de schoot van de Vlaamse Regering”, antwoordde burgemeester Yves Deswaene, “maar wat nu voorligt lijkt op een gedirigeerde actie van uw partij. Wij hebben het moeilijk dat u voorbijgaat aan de context die verschilt van gemeente tot gemeente. Een vergelijking maken met een grootstad is helemaal niet correct”.
Voor Deswaene is het heel aannemelijk dat er een voedingsproblematiek is, maar in de 24 jaar dat hij actief is (Deswaene is al jaren bevoegd voor onderwijs), is er geen enkele indicatie dat er zich een fundamenteel probleem in Lochristi voordoet. “Wij hebben onze voelsprieten binnen diverse geledingen binnen het onderwijs en van een structureel probleem is geen sprake. Er zijn enkele individuele problemen maar de schoolteams reageren hier alert en discreet op. U laat uitschijnen dat er met deze problemen niets gebeurt, maar dit is helemaal niet het geval”.
Ook de aanpak in aanloop naar deze vraag kon voor Deswaene niet door de beugel. “Het hoort niet dat een raadslid individuele gemeentelijke medewerkers bevraagt. Dit strookt niet met de deontologische code. Dergelijke bevraging dient bij de directie te gebeuren” vond Deswaene.
De bevraging is daarenboven zeer misleidend. U stelt dat u vanuit de Vlaamse Regering werd gevraagd om deze vraag aan de scholen te formuleren. Wie heeft u dat gevraagd? Wij hebben evenmin inzage in de feedback die de scholen hebben geformuleerd”.
Rudy Van Cronenburg kon de ‘persoonlijke aanval’ op zijn collega Wouter Vanloot niet smaken. “Het lijkt hier Shoot the Messenger. De wil is er gewoonweg niet bij deze meerderheid”, vond de oud-burgemeester van Wachtebeke.

Eva Paelinck (N-VA) deelde de mening dat geen enkel kind honger moet lijden. Dit moet eerst terdege onderzocht worden in de schoot van de commissie onderwijs”, vond ze
“Dit project wordt verkocht als doorbraak in de strijd tegen de kinderarmoede maar deze visie raakt kant noch wal”, vond Daniël De Knijf. “Dit project creëert een overbelasting voor de scholen en het is niet meer dan het doorschuiven van de problemen naar de scholen toe. Wat aangekondigd wordt als een gratis maaltijd eindigt in bureaucratie. Met dit geld kan men de zaken anders aanpakken”.

Cd&v woordvoerder Michiel Van Eetvelde vond dat de context voor iedere gemeente anders is en stelde ook voor de commissie onderwijs als forum te gebruiken voor de verdere bespreking van deze problematiek. Sam Heirman (Open Vld) tenslotte herhaalde het standpunt van de burgemeester. “In Lochristi is de nood niet zo groot en als er een probleem is wordt het ook opgelost”, besloot hij.
Uiteindelijk werd de zitting geschorst om na te gaan of de verschillende fracties akkoord gingen met de hoofdelijke stemming die door Vanloot werd gevraagd, wat ook gebeurde. Uiteindelijk onthielden alle N-VA-raadsleden zich. De Vlaams Belang- en Open Vld-raadsleden stemden tegen, waardoor de drie Vooruit Plus-leden alleen stonden met hun goedkeuring.
N-VA onthouding/ VB niet akkoord/cd&v niet akkoord/Open Vld niet akkoord