De bunkers die tijdens de Eerste Wereldoorlog door het Duitse leger werden gebouwd, staan nog steeds in stilte te getuigen van een bewogen verleden.
Het lijkt erop dat een deel van de historische Hollandstellung, een bunkerlinie die zich uitstrekt van Mendonk via Zaffelare en Eksaarde tot aan Sinaai, Stekene en verder, opnieuw een militaire functie zal krijgen. Volgens betrouwbare bronnen werkt Minister van Defensie Theo Francken aan een plan om deze in verval geraakte bunkers te herstellen voor gevechts- en observatiedoeleinden.
De beslissing komt er in het licht van de groeiende spanningen aan de Europese oostgrenzen. Defensie onderzoekt momenteel de staat van de constructies en beoordeelt of sommige het slachtoffer zijn geworden van sloop of verwaarlozing. “Bij de evaluatie houden we rekening met diverse criteria, zoals zichtbaarheid, toegankelijkheid en strategische waarde,” aldus een woordvoerder. De verwachting is dat de bevolking begrip zal tonen voor deze ingreep.“De dagelijkse beelden van conflictgebieden maken de noodzaak van een dergelijke investering duidelijk,” klinkt het zelfverzekerd.

Vleermuizen en fietsers
Hoewel het plan enkel militaire motieven heeft, zullen ook natuur en recreatie de gevolgen ondervinden. Bunkers zijn een geliefde schuilplaats voor vleermuizen, maar door het herstelproject zullen deze dieren hun onderkomen verliezen. Ook recreatieve fietsers, die vaak gebruikmaken van landelijke paden in de regio, zullen hinder ondervinden. Het afbakenen van gebieden met prikkeldraad en andere hinderlijke maatregelen zal sommige routes afsluiten.
Het herstel van de bunkers is niet alleen een defensief signaal, zelfs als er geen wapens worden afgevuurd, herinnert deze ontwikkeling ons pijnlijk aan de fragiele balans van vrede.
Update: Het ging bij dit artikel uiteraard om een aprilgrap. We hebben daarom – omdat er geen verwarring zou ontstaan – ook onze titelfoto aangepast.