Maandagavond, 31 maart, was er terug gemeenteraad. In deze “sprokkels uit de gemeenteraad” een aantal vragen, opmerkingen of mededelingen die maandag aan bod kwamen.

Interactieve kaart
Lochristi is sinds de fusie een stuk groter geworden en op het grondgebied zijn regelmatig werkzaamheden aan de gang. Via de gemeentelijke website en sociale media proberen de gemeentelijke diensten de mensen op de hoogte te brengen van deze (wegen)werken, maar Wouter Vanloot (Vooruit-Plus) vindt dit onvoldoende. Hij pleitte op de gemeenteraadszitting om ook een interactieve hinderkaart toe te voegen op de gemeentelijke website. “Dit biedt een duidelijk overzicht, zodat elke weggebruiker weet waar hij aan toe is”, argumenteerde Vanloot.
Schepen Sandro Di Nunzio was dit voorstel ook genegen, maar verduidelijkte dat de gemeentelijke website op dit ogenblik niet geschikt is om dergelijke interactieve kaart weer te geven. In het verleden werd er op de website gebruikt gemaakt worden van de link eaglebe. We bekijken of dit opnieuw kan geïmplementeerd worden, besloot de communicatieschepen

Riopact
Vorig jaar is Lochristi toegetreden als vennoot van de rioolwaterdienst De Watergroep (Riopact). In het kader van deze toetreding ontvangt de gemeente Lochristi van De Watergroep een vergoeding voor de overname van het rioleringsstelsel. Een deel hiervan wordt cash vergoed bestaande uit een vast gedeelte (1.783.339,59 euro) en een variabel gedeelte (891.669,79 euro). De gemeente kan deze cash-vergoeding gebruiken voor de afbouw van schulden die betrekking hebben op rioleringsprojecten en rioleringsgebonden taken die de gemeente tijdelijk nog uitvoert.
Lochristi heeft nu beslist om bijna 1,5 miljoen euro van de vaste cash vergoeding op de Riopact-rekening te laten staan (om te gebruiken voor toekomstige Riopact-projecten) en 300.000 euro te laten uitbetalen voor het onderhoud van de grachten en de facturen van de IBA’s. Het variabel bedrag van 2024 blijft op de individuele Riopact-rekening als bijkomend werkingsmiddel voor investeringen en exploitatie van het rioleringsstelsel in de toekomst.

Bomen in Lochristi
“Staan er straks nog bomen in Lochristi”, vroeg Wouter Vanloot zich luidop af tijdens de gemeenteraad. Hij stelde vast dat er de afgelopen weken heel wat bomen zijn verdwenen, wat de vraag opriep hoeveel vergunningen voor het vellen van bomen er dit jaar al zijn verstrekt en hoeveel bomen er hiervoor in de plaats zullen komen.
Schepen Frederic Droesbeke had het moeilijk met de insinuatie dat het gemeentebestuur zomaar de bomen wil laten verdwijnen. “Wij zijn ons zeer bewust van de waarde van bomen en duwen helemaal niet op de kap-knop. Begin dit jaar zijn er inderdaad al diverse aanvragen geweest, maar dat hoeft niet te verwonderen, gezien het momenteel het kapseizoen is. Wij keuren niet alles goed en respecteren de regelgeving. Er wordt altijd gestreefd naar een heraanplant met streekeigen bomen. Enkel uitzonderlijk wordt hiervan afgeweken”, antwoordde Droesbeke. Droesbeke wees ook nog op de initiatieven die Lochristi nam met ‘Elk een boom’ of ‘Elke weide een boom’ die de afgelopen jaren vele duizenden bomen hebben opgeleverd op het grondgebied van Lochristi.

Speelpleintjes
Daniël De Knijf stelde tijdens zijn ( ietwat beperkte) jaarlijkse rondgang langs de verschillende speelpleintjes vast dat op weinig plaatsen inclusieve speeltuigen terug te vinden zijn en maakte hierover in het vragenuurtje een opmerking.
“De fysieke toegankelijkheid van de speelpleintjes is belangrijk”, zei schepen Frederic Droesbeke. “Het aanbod van speeltoestellen voor mensen met een beperking is momenteel beperkt tot een vogelnestschommel. Volledig inclusieve toestellen zijn er niet. De jeugddienst heeft tot vandaag ook nog geen signalen ontvangen dat er dergelijke toestellen nodig zijn, waardoor er hierop nog niet proactief is gewerkt, maar met de komst van een inclusie-ambtenaar zal hier in de toekomst zeker werk van gemaakt worden”
Wie een overzicht van de. 55 buurtpleintjes en meer dan 300 speeltoestellen wil bekijken, kan op de website van de jeugddienst terecht. Hierop is alle info per buurtplein terug te vinden, van locatie, speeltoestellen tot de leeftijd ervan.